Sunday, July 31, 2011

bila tiba Ramadhan , aku jadi berani .

assalamualaikum .


alhamdulillah . esok dah masuk Ramadhan . Hari yang dinanti-nantikan . Puasa . Tapi takut jugak aku . yela , pertama kali rasa suasana puasa tu dengan orang lain . Tempat lain . Aku tak tau samada puasa kali ni best ke tak . yela , puasa dengan family lain . Tapi kalau kat kolej , err , tak tau .

Aku suka bila masuk bulan Ramadhan ni . sebab , bila datang je ramadhan

 situasi 1 :
aku tak payah kejut adik aku tolong teman kencing malam2 . Aku boleh pergi bilik air sorang diri dengan megahnya tak kira dalam pukul berapa . seperti kita sedia maklum , semua syaitan iblis telah digari . =)
situasi 2 :
Tak payah takut nak duduk rumah sorang2 bila malam . haaiihhh , rasa macam aku sorang dalam dunia tanpa rasa sebarang takut atau gentar pada hantu . ewahh !


situasi 3 :
Bila bulan puasa je aku tak payah mengada-ngada merayu-rayu dekat mama nak tido sama-sama . haiipp !! dengan mama je . ayah aku kerja dekat KL weekend je balik . So dah sah2 katil mama ada kosong untuk sorang kann . So , gunakan kesempatan dengan sebaik mungkin . ^^

ok , tutup cerita pasal ni . 

so , harap-harap puasa tahun ini akan lebih bermakna dari puasa yang lepas2 . Ingat , jangan ponteng . especially lelaki . Kalau pompuan takpe . ^^

Bila puasa jangan la selalu merungut . Dulu masa kecik aku selalu la . Tapi mama aku cakap tak baik . Ni ada something nak share . Kalau boleh , baca lah sampai habis ye , renungan untuk kita bersama .


Rasulullah  S.A.W bersabda , yang ertinya, “Berpuasalah supaya kamu sihat.” Hadith Riwayat Abu Naiim

Sabdanya lagi yang bermaksud, “Puasa adalah pelindung”.  Hadith Riwayat Muslim, Ahmad, dan an-Nasa`


Nabi S.a.w bersabda :

أَكْثَرَهُمْ شِبَعًا فِي الدُّنْيَا أَطْوَلُهُمْ جُوعًا يَوْمَ الْقِيَامَة

“Orang yang paling banyak kenyang di dunia adalah yang paling lama lapar di akhirat.” Hadith Riwayat Al-Bazzar


Al-Imam Al-Baihaqi meriwayatkan : Dunia adalah penjaranya orang mukmin dan syurganya orang kafir.”


 Al-Imam Muslim juga meriwayatkan hadits dari Rasulullah bahawa baginda bersabda :

خَيْرٌ القُرُوْنِ قَرْنِي ثُمَّ الَّذِينَ يَلُونَهُمْ ثُمَّ الَّذِينَ يَلُونَهُمْ ثُمَّ يَأْتِيْ قَوْمٌ يَشْهَدُوْنَ وَلاَيَسْتَشْهَدُوْنَ وَيَنْذُرُوْنَ وَلاَ يُوْقُوْنَ وَيَظْهَرُوْنَ فِيْهِمُ السِّمَنُ

“Sebaik-baik generasi adalah generasiku, kemudian generasi berikutnya kemudian berikutnya. Kemudian akan datang suatu kaum mereka memberikan persaksian padahal tidak diminta persaksiannya. Mereka banyak bernadzar tetapi tidak menunaikannya. Dan banyak di kalangan mereka orang-orang gemuk/ gendut.”


Al-Imam Thabrani dan Ibnu Abi Dunya meriwayatkan hadits :
“Akan terjadi pada ummatku seseorang memakan semua jenis makanan, meminum semua jenis minuman, memakai semua jenis pakaian dan banyak berbicara. Maka mereka itulah paling buruknya ummatku.”

renung-renungkan , dan selamat beramal ! =)

6 comments:

Nur Iffah Athirah Jamil said...

Ouh! ira ske gmbr second tu ;D

syasya said...

selamat berpuasa si comel..thanks shared hadis.sangat berguna untuk mengingatkan diri sendiri =)

My MiRa said...

kamu sangat comel sayang.....selamat puasa ye..

Chocolate Strawberry said...

comel sangat la amy syahirah neh . btw selamat menjalani ibadah berpuasa dan terawih . :)

Chocolate Strawberry said...

comel sangat la amy syahirah neh . btw selamat menjalani ibadah berpuasa dan terawih . :)

amier azrul alias said...

lepas ni boleh r try jln2 kt kubur cina :p

*anyway thanks share hadis :)