Saturday, November 5, 2011

about haters

Assalamualaikum .

seminggu lepas aku dah lama tak on9 sebab broadband rosak . Mati kutu aku kat rumah tambah2 lagi dengan cuti sem yang takde buat ape2 melainkan membongkang, reading novels, makan, tengok TV, bajet artis menyanyi sorang2 kat ruang tamu bila semua orang takde kat rumah. fuhhhh. Cukup nafas tak korang baca ni?

ok ! first of all . Bila setiap kali aku buka blog, perkara pertama yang aku tengok adalah blog-list aku. Entry terbaru setiap blog list aku memang aku tak nak tinggal baca. Bila aku usha sesetengah blog, aku baca then kadang2 komen kadang2 tak. ihik, sorry la ye. Tapi, bukan tu persoalanya.

Korang perasan tak pembiakan haters yang semakin menjadi-jadi tak habis2 nak tengok orang down? Ini salah satunya penyebab kenapa aku takut kadang2 nak berblog . Aku dah takde idea nak tulis pasal apa so aku tulis la pasal ni disebabkan aku perhati sesetengah blogger dihentam oleh haters yang datang dari mana yang sikapnya asik nak kutuk, maki even die tak kenal orang yang dibencinya itu dengan sepenuhnya!

something i would like to share :

There are haters around us in many forms. Sometimes we are able to identify them but sometimes we are not. But if we develop the mentality that haters are in fact our admirers, it would cause no harm. "Hating is the sincerest from of flattery" says a proverb. There are various reasons to hate a person and at times, haters do not have a reason at all to hate others. They do it just for the sake of hating others. But hating a certain name only gives them fame. Whether a person loves you or hates you, you are in their minds. But haters only hate the things that they can’t get and the people they can’t be. So, it is only an expression of adoration they have for you. In fact, when someone hates you, it gives a sense of motivation to achieve more in life and stand upright in front of them. Therefore, do not hate your haters.

Sejak aku berblog sampai sekarang , NurulBadiah Lai is my biggest inspiration. Pertama kali singgah blog dia, memang perrhhh, aku taknak tutup lappy!! Jumpa pulak entry pasal haters dia. meremang bulu roma baca. Macam tu sekali ke orang benci dia ? but what made ​​me more impressed with her, she's still acting like cool! like nothing happened. Cara dia balas balik mempertahankan diri memang aku tabik. Sifat kesabaran dia tu boleh nampak. Dia nampak tenang sedangkan aku yang menyumpah seranah. cis. tak pasal2 aku yang dosa. Aku tak sampai hati la tengok blogger2 ni kena hentam tanpa perasaan dan hati perut. Especially blogger2 yang mempunyai kelebihan seperti cantik, lemah lembut. Kadang2 aku rasa aku yang nak menangis.
Behind every pretty girl lies a pack of haters. Lumrah dunia tak boleh tengok orang lebih sikit dah tak sedap hati. Ya Allah, mintak dijauhkan perasaan mcm tu dari aku.

Sebagai manusia , memang tak dapat dinafikan. Perasaan cemburu tu kadang2 ada. Tapi biar bertempat. Boleh bersaing, tapi bersaing la dengan cara yang sihat. Bukan dengan mengaibkan orang. pot pet pot pet jaja cerita orang sana sini. Apa kau dapat? Puas ye tengok orang jatuh?

Rasulullah saw. Bersabda bermaksud: “Tidak boleh iri hati melainkan dalam dua perkara iaitu: Seseorang yang telah dikurniakan Allah harta lalu dibelanjakan hartanya itu kejalan yang benar (yang diredhai oleh Allah) dan orang yang dikurniakan oleh Allah ilmu pengetahuan, lalu ia mengeluarkan sesuatu hukum berpandukan ilmunya (al-Quran dan Hadith) serta diajarkannya pula kepada orang lain”.

memang seronok ye jadi pembenci orang? Memang seronok ye tengok orang lain jatuh tersungkur? Satu benda kau lupa, dalam sibuk-sibuk kau dengki nak tengok orang lain susah,Tuhan tengah perhatikan kau.

maaf jika apa yang aku cuba sampaikan ada mangguris hati sesiapa. please2, jangan benci aku.

p/s : Ya Allah, minta aku dijauhkan dari penghasad dengki. Dan minta juga dijauhkan aku dari mempunyai sifat hasad dengki . segala nasihat adalah untuk diri sendiri juga.

Islam melarang umatnya berperasaan hasad 
dengki dan iri hati melainkan kepada perkara-perkara 
 yang boleh mendatangkan kebaikan Sahaja.
 
 

6 comments:

kura said...

persetankan hater tuuu.

Syimir said...

think positive and syukur ape yg ada.hehe.then,kalau nak jeles gak,bersaing la secara sihat.hehhe

nazirulhazwan~ said...

I guess nurul badiah punye haters tak cukup byk lg act.hehe cik epal lg kot .even obefiend blog serius lg byk haters.biasela bebudak femes.tp haters ni bagus..at least kite tau kite exist pada dorg.haha jadi toksah nak amek kesah.mane ade org takde haters

MIMIE AIZA said...

orang mmg pantang tengok kelebihan org lain. tp kadang2 kita kena tau, mungkin kita ada bt salah tanpa sedar buat org x suke kita.

cacamarba said...

kadang2 denga org puji byk sgt pn x bole jgk,kna ada jgk manusia yg jenis membangkang ni supaya kite bole baiki yg mane yg kurang..mungkin penggunaan bhs tu je yg penting bg aku.kalo setakat komen nk maki,tu mmg xda sivik punye org..hehe

CTK said...

dkt dunia ni xda 100% org akn sukakan kita :)